Kiinnostaisiko kilpailuedun saavuttaminen markkinoilla tuotteen kustannuksia alentamalla? Jos vastasit kyllä, niin uusi blogisarjamme, kustannusalennus ja uudelleensuunnittelu kertoo sinulle miten se on mahdollista saavuttaa.
Vallitseva korona tilanne on vaikeuttanut materiaalien ja erilaisten komponenttien saatavuutta, jolloin tuotteiden valmistajien on täytynyt enenevissä määrin alkaa miettimään korvaavien materiaalien ja komponenttien käyttöä valmistuksessaan. Mecaplan auttaa valmistavia yrityksiä löytämään korvaavia ja mahdollisesti edullisempia komponentteja vaikeasti saatavien tilalle tai niiden rinnalle, sekä tarjoaa myös tuotteen uudelleensuunnittelupalvelua.
Tiedäthän, että tuotteen kustannusrakenne voidaan pilkkoa osiin. Näitä kustannuksia tuovia osia ovat esimerkiksi itse tuotteen materiaali, tuotteen eri osat ja osien valmistus, osien kokoonpano ja valitut kiinnitysmenetelmät, osien pintakäsittely sekä osiin ja tuotteisiin liittyvät pakkaus-, varastointi- ja kuljetusratkaisut. Edellä mainittuja tuotteeseen kustannuksia tuovia osia käsitellään tämän vuoden aikana blogisarjassa. Blogisarjan ensimmäisessä osassa pureudutaan siihen miten materiaali vaikuttaa kustannuksiin. Tutustu blogisarjan ensimmäiseen osaan alta:
Blogisarja: Kustannusalennus ja uudelleen suunnittelu – Osa 1. Materiaalin vaikutus kustannuksiin
Mekaniikkaosien valmistuksessa käytettävällä materiaalilla on merkittävä osa valmiin tuotteen kustannuksiin. Tämän lisäksi käytettävä materiaali usein vaikuttaa myös osan valmistusmenetelmään. Kustannuksiin voidaan vaikuttaa materiaalivalinnoilla useammalla tavalla, jotka on esitetty alla:
Materiaalin vahvuuden pienentäminen
Materiaalin vahvuuden pienentämisellä saadaan niin sanottua ”kilohintaa” laskettua, jolloin lopputulos näkyy heti tuotteen hinnassa. Osan valmistusmenetelmää ei välttämättä tarvitse muuttaa, mutta kuitenkin pitää huomioida osaan kohdistuvat rasitukset ja sen mukaan lisätä rasitusta kestäviä muotoja osaan.
Materiaalin vaihtaminen toiseen
Tutustu asiakasesimerkkien 1 ja 2 kautta siihen, millaisia hyötyjä voidaan saavuttaa vaihtamalla materiaali toiseen. Esimerkkeihin pääset tästä.
Halvemman materiaalin käyttäminen
Halvemman materiaalin käyttämisessä pitää ottaa aina huomioon käyttöolosuhteet sekä osiin (tuotteeseen) kohdistuvat mekaaniset rasitukset. Tällöin joudutaan usein halvempi materiaali pinnoittamaan, jotta se kestää valitsevat olosuhteet, joten näiden välillä joudutaan vertailemaan kustannuksia. Esimerkkinä halvemman materiaalin käytöstä voisi olla ruostumattoman teräkseen korvaaminen kuumasinkityllä teräksellä.
Keveämmän materiaalin käyttäminen
Keveämmän materiaalin käyttämisessä voidaan joutua käyttämään kilohinnaltaan kalliimpaa materiaalia esimerkiksi, jos teräsrakenne korvataan alumiinirakenteella. Näissä tapauksissa kustannusalennukset riippuvat kuinka paljon saadaan tuotteen painoa alemmaksi. Osien uudelleen suunnittelua voidaan käyttää apuna kustannusten alentamisessa.
Edellä mainittujen lisäksi myös materiaalin käytön hyötysuhteella saadaan kustannushyötyä. Tarkoituksena on minimoida hukkamateriaalin osuus, koska myös materiaalin hukkaosuudesta joudutaan maksamaan.
Esimerkkejä asiakkaidemme saavuttamista kustannusalennuksista
tuotteen materiaalia vaihtamalla:
Asiakasesimerkki 1
Asiakasesimerkki 2
-20%
-30%
Tuote: Tietoliikennepuolen tuote
Projekti: Alumiinivalu ja koneistetut osat vaihdettiin ohutlevy rakenteisiin.
Hyöty: Kustannusalennus materiaalin vaihdosta 20%. Lisäksi varastointikustannukset pieneni ja tuotteen läpimenoaika lyheni.
Tuote: Tietoliikennepuolen tuote
Projekti: Aluksi samaa peruskaappirakennetta käytettiin sekä ulko- että sisätiloissa hieman eri koostumuksella. Kuitenkin katsottiin, että kustannusten kannalta samaa rakenteetta ei kannata käyttää, jolloin ulko- ja sisäkaappi rakenteet eriytettiin toisistaan.
Hyöty: Sisäkäyttöön tarkoitetussa kaapissa voitiin käyttää eri materiaaleja sekä erilaista kokoonpanoa, jolloin kustannusalennusta aikaisempaan saatiin 30%.
Blogin kirjoittaja on vanhempi mekaniikkasuunnittelija, Juha Viljasalo, jolla on parinkymmenen vuoden kokemus tuotteiden uudelleen suunnittelusta ja kustannusten alentamisesta tuotteissa.
Haluatko kuulla lisää?
Blogisarjan seuraava osa ilmestyy kesäkuussa ja käsittelee osien ja niiden valmistustavan vaikutusta kustannuksiin.