Kiinnostaisiko kilpailuedun saavuttaminen markkinoilla tuotteen kustannuksia alentamalla? Jos vastasit kyllä, niin blogisarjamme, kustannusalennus ja uudelleensuunnittelu kertoo sinulle miten se on mahdollista saavuttaa.
Vallitseva korona tilanne on vaikeuttanut materiaalien ja erilaisten komponenttien saatavuutta, jolloin tuotteiden valmistajien on täytynyt enenevissä määrin alkaa miettimään korvaavien materiaalien ja komponenttien käyttöä valmistuksessaan. Mecaplan auttaa valmistavia yrityksiä löytämään korvaavia ja mahdollisesti edullisempia komponentteja vaikeasti saatavien tilalle tai niiden rinnalle, sekä tarjoaa myös tuotteen uudelleensuunnittelupalvelua.
Tiedätkö, että tuotteen kustannusrakenne voidaan pilkkoa osiin? Näitä kustannuksia tuovia osia ovat esimerkiksi itse tuotteen materiaali, tuotteen eri osat ja osien valmistus, osien kokoonpano ja valitut kiinnitysmenetelmät, osien pintakäsittely sekä osiin ja tuotteisiin liittyvät pakkaus-, varastointi- ja kuljetusratkaisut. Edellä mainittuja tuotteeseen kustannuksia tuovia osia käsitellään tämän vuoden aikana blogisarjassa. Toukokuussa julkaistussa blogisarjan ensimmäisessä osassa pureuduttiin siihen miten materiaali vaikuttaa kustannuksiin. Nyt on vuorossa toinen osa, jossa tutustumme siihen miten osat ja niiden valmistustavat vaikuttavat kustannuksiin.
Kuten edellä kerrottu, tuotteen osien rakenteella voidaan vaikuttaa tuotteen kokonaiskustannuksiin. Tällöin joudutaan punnitsemaan eri työvaiheiden välisiä kustannuksia. Esimerkkinä ohutlevyosa, jonka valmistaminen särmäämällä joudutaan tekemään useammassa vaiheessa. Tuloksena voi olla vaikeasti käsiteltävä osa kokoonpanoa, varastointia ja kuljetusta ajatellen. Tällöin voidaan miettiä ja laskea kannattaako kyseinen osa pilkkoa pienempiin osiin ja ehkä koota pienempinä osakokoonpanoina ennen varsinaista kokoonpanoa.
Usein näihin kooltaan isoihin osiin vaikuttavat edellä mainitut varastointi ja kuljetus, sekä myös pakkaus, jolloin pienempinä osakokonaisuusina saadaan kustannussäästöjä syntymään myös näistä. Lisäksi pintakäsittely on vaivattomampaa.
Kun kustannusalennusta tai uudelleen suunnittelua tuotteelle harkintaan, joudutaan vertailemaan tuotteen valmistamista eri menetelmillä.
Esimerkkejä erilaista valmistusmenetelmistä
Perinteinen ohutlevyvalmistus
Ohutlevyosat tehdään levytyökeskuksessa ja sen jälkeen särmätään lopulliseen muotoon.
Tuotetta valmistuu esimerkiksi kolmen minuutin välein.
Jonotyökalulla valmistus
Ohutlevyosan valmistus jonotyökalulla tapahtuu levyrainasta, jota syötetään puristimeen, jossa työkalu on. Osa valmistuu jonotyökalun avulla useassa vaiheessa samanaikaisesti ja viimeisen vaiheen jälkeen tuote on valmis. Automaattinen valmistus vaatii suuremman volyymin ollakseen järkevä valmistusmenetelmä.
Tuotetta valmistuu esimerkiksi sekunnin välein.
Metallin tulostus
(AM-tekniikka, 3D-metallintulostus) Metallin tulostuksessa tuote valmistuu aina yhdessä osassa. Tulostamalla saadaan sellaisia muotoja, joita ei muuten saada tehtyä.
Metallin 3D-tulostus riippuu paljolti osan monimutkaisuudesta, tarkkuudesta ja koosta, jolloin tulostusaika voi olla tunnista jopa 1-2 vuorokauden mittainen.
Näiden valmistusmenetelmien, perinteisen ohutlevyvalmistuksen, jonotyökalulla valmistuksen ja metallin tulostuksen, lisäksi vertailussa ovat usein mukana myös koneistus sekä valaminen. Valmistusmenetelmän valinta riippuu itse tuotteesta, sen volyymista sekä siitä, onko sitä tarkoitus valmistaa globaalisti. Usein tuotteen globaalisessa valmistuksessa joudutaan käyttämään perinteisiä valmistusmenetelmiä, koska kaikkialla ei ole uusinta valmistusteknologiaa käytössä.
Jonotyökalun käytössä osien valmistukseen saadaan myös usein kustannusetua materiaalin käytöstä. Osaan käytettävällä rainalla voidaan materiaalihukkaa pienentää tuntuvasti verrattuna perinteiseen valmistukseen.
Useamman vuoden esillä ollut metallin 3D-tulostus on tuonut uusia mahdollisuuksia tuotteiden rakentamiseen. 3D-tulostuksella on voitu tehdä osia, joita muilla menetelmillä ei pystytä tekemään sekä optimoimaan materiaalin käyttöä verrattuna osan lujuuteen. Lisäksi on voitu yhdistää ennen useammasta osista koostuva kokoonpano yhdeksi osaksi. Kustannusten osalta 3D-tulostettu osa voi olla kalliimpi, mutta tuotteen kokonaiskustannusten kannalta tällaisen osan käyttö voi laskea kustannuksia esimerkiksi kokoonpanon nopeutumisen, tuotteen vikaantumisen ja huoltotarpeen vähenemisenä sekä mahdollisesti käyttöiän pitenemisen kautta.
Esimerkki asiakkaamme saavuttamasta kustannusalennuksesta
valmistusmenetelmää vaihtamalla:
Asiakasesimerkki
-18%
Tuote:
Tietoliikennepuolen tuote
Projekti:
Alumiinivalu- ja koneistusosat vaihdettiin ohutlevyrakenteisiin. Ohutlevyosien valmistuksessa käytettiin puristinteknologiaa eli osat valmistettiin jonotyökaluilla.
Hyöty:
Näin saavutettiin vielä 18 % kustannussäästöt materiaalin vaihdon lisäksi.
Blogin kirjoittaja on vanhempi mekaniikkasuunnittelija, Juha Viljasalo, jolla on parinkymmenen vuoden kokemus tuotteiden uudelleen suunnittelusta ja kustannusten alentamisesta tuotteissa.
Haluatko kuulla lisää?
Heinä-elokuussa blogisarja lomailee, joten seuraava osa ilmestyy syyskuussa ja käsittelee kokoonpanon ja kiinnitysmenetelmän vaikutusta kustannuksiin.