Lapuan Peruna Oy on perunatärkkelystä valmistava yritys. Koko syksyn tuotanto myydään tekniseen käyttöön paperiteollisuuteen. Yhtiö tekee myös rahtimuotoista työtä elintarvike- ja biomassoja käsittelevien yritysten suuntaan. Tärkkelysperunan prosessointi on perunan eri jakeiden erottamista toisistaan uuttamalla. Lapuan Peruna Oy halusi kehittää prosessilaitteidensa toimintaa monimuotoisemmiksi ja alentaa komponenttien kustannuksia. Keinoksi valikoitui 3D-tulostus ja suunnittelun yhteistyökumppaniksi Mecaplan Oy. Suunnittelun vaatimat demo-osat ja lopullisen sarjatuotannon toteutti 3D Formtech Oy.
Tavoitteena prosessilaitteiden kehittäminen ja komponenttikustannusten alentaminen
Lapuan Peruna Oy halusi kehittää prosessilaitteidensa toimintaa monimuotoisemmiksi ja alentaa komponenttien kustannuksia.
”Pystymme käsittelemään isoja volyymeja biomassoja ja tekemään suodatusta, uuttoa ja haihdutusväkevöintiä erilaisille nesteille. Näistä johtuen halusimme kehittää prosessilaitteidemme toimintaa monimuotoisemmiksi ja koimme, että perinteisillä menetelmillä toteutetut komponentit olivat kalliita suhteessa käyttöikään. Halusimme selvittää voisiko 3D-tulostuksella löytää parannusta asiaan”, kertoo Lapuan Peruna Oy:n tuotantoinsinööri Antti Ulvila.
Muovin 3D-tulostus
Suunnittelun yhteistyökumppaniksi valikoitui Mecaplan Oy. Suunnittelun vaatimat demo-osat ja lopullisen sarjatuotannon toteutti 3D Formtech Oy.
”Toteutuksessa lähdettiin liikkeelle jo olemassa olevasta osasta. Osasta otettiin mittoja käsin ja mallinnettiin sitä uudelleen asiakkaalta saatujen reunaehtojen perusteella. Osa piti muokata tulostettavaksi sekä pyrkiä optimoimaan sitä tiettyyn käyttötarkoitukseen. Tärkeää osassa oli sen kestävyys ja pinnanlaatu”, kuvailee Mecaplan Oy:n AM-Specialist Tero Jokelainen.
Muutaman demokierroksen kautta yksityiskohdat hioutuivat kohdilleen ja demo-osien perusteella materiaaliksi valikoitui PA2201-muovimateriaali, jolla on Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston hyväksyntä. Demo-osat sekä lopullisen osan sarjatuotannon toteutetti 3D Formtech Oy, jolla on pitkä kokemus varsinkin muovien tulostuksesta. Sarjatuotannon ensimmäisen erän koko oli 200 kappaletta.
”Tässä projektissa osien puhtaus oli erityisessä asemassa. Osien muotoilu lähtökohtaisesti 3D-tulostukseen mahdollisti puhdistettavuuden niin tulostusprosessin jälkikäsittelyssä kuin loppukäytössäkin. Lopputuotteiden puhtaus on meillä erinomaista, ja kun osan suunnittelu on kohdallaan kuten tässä projektissa, niin tämä vaatimus oli helppo toteuttaa”, kertoo 3D Formtech Oy:n Sales Manager Teemu Stålhammar.
Tuloksena kustannussäästöjä ja kestävämpiä komponentteja
”Yllätyin siitä, miten monimutkaisia komponentteja pystyttiin mallintamaan ja tulostamaan ihan millin kymmenesosien tarkkuudella. Meidän tapauksessa lopputulos oli erinomainen, koska saavutimme säästöä ihan yksikköhintoihin peilaten. Myös tulostettujen komponenttien materiaalit osoittautuivat jopa kestävämmiksi kulutuksen osalta kuin alkuperäiset”, kuvailee Lapuan Peruna Oy:n tuotantoinsinööri Antti Ulvila.