Kai on työskennellyt mekaniikkasuunnittelun parissa Mecaplanilla vuodesta 2001 alkaen, jolloin hän valmistui Ylivieskan teknillisestä oppilaitoksesta koneautomaation teknikoksi. Kai kokee vanhemman mekaniikkasuunnittelijan työn mukavana yhdistelmänä tekniikan ja ihmisten parissa työskentelyä. Työn ohessa suoritettu liiketalouden tradenomitutkinto väritti työnkuvaa myös markkinoinnin tehtävillä. Vuosien varrella Kai on päässyt mukaan monenlaisiin tuotekehitysprojekteihin ja samalla päässyt kurkistamaan lukuisiin erilaisiin asiakasorganisaatioihin. Kai kokee, että alalla pitkäänkin työskennellyt osaaja voi edelleen kehittää taitojaan esimerkiksi valmistustekniikoiden, ohjelmisto-osaamisen sekä asiakasrajapinnassa tarvittavien myynti-, markkinointi- ja esiintymistaitojen osalta. Vaihteleva työ ja työpaikan hyvä ilmapiiri ovat saaneet Kain viihtymään Mecaplanilla valmistumisestaan saakka.
Kai, Senior Design Engineer // vanhempi mekaniikkasuunnittelija
Suunnittelijan tärkein ominaisuus:
Luovuus
Asia, jota ilman et voisi tehdä työtäsi:
Spotify – auttaa keskittymään
Parasta työssäsi:
Työkaverit ja vaihtelevuus
Unelmaprojektisi:
Selkeä speksinen projekti, jonka aikataulu on riittävä vaadittavaan työmäärään nähden, ja jossa tuotteen teknisillä ratkaisuilla on kustannuksia suurempi painoarvo
Monenkirjavia tuotekehitysprojekteja toimistolla, asiakkailla ja etänä
Kai on ehtinyt olla useissa kymmenissä projekteissa mukana pitkän uransa aikana. Näin hän kuvailee alalla työskentelyä:
– Perushomma on vuosien saatossa pysynyt samana. Perushommilla tarkoitan suunnittelua, ideointia, tutkimista, mallintamista, laskemista, yhteyksiä asiakkaaseen, valmistukseen, tavarantoimittajiin sekä ajoittain työskentelyä protoilun parissa. Suunnitteluohjelmistot sekä PDM-järjestelmät ovat kehittyneet ja erilaisia kanavia on tullut yhteydenpitoon. Valmistusmenetelmät ovat myös kehittyneet ja jotkut niistä ovat lyöneet itsensä läpi viimevuosina, kuten esimerkiksi 3D-tulostus.
Ennen COVID-19-aikaa suurin osa Kain työajasta meni omalla työpisteellä Nivalassa tai asiakkaiden tiloissa. Koronan myötä asiakkaan tiloissa työskentelyä ei ole ollut ja toimistollakin käynnit ovat harvassa.
– Työmatka on lyhentynyt kolmestakymmenestä kilometristä kolmeen metriin.
Mekaniikkasuunnittelijan työ on mukava yhdistelmä tekniikan ja ihmisten parissa työskentelyä
– Mekaniikkasuunnittelijan työssä pääsee kehittämään erilaisia koneita ja laitteita ja siinä samalla kurkistamaan monenlaisiin organisaatioihin työpaikkaa vaihtamatta. Aika harvassa työpaikassa on mahdollisuus tähän. Tämä on vaihtelevaa työtä, jossa saa olla tekemisissä sekä tekniikan että ihmisten kanssa.
Edellä mainittuihin ammatinvalinnan hyviin puoliin Kai lisää työtyytyväisyyttä lisääväksi tekijäksi myös sen, että Mecaplanilla on kohtuullisen suuri vapaus tehdä ja sopia asiakkaiden kanssa miten työt tehdään ja COVID-19 myötä myös sen missä työt tekee. Kai antaa positiivista palautetta myös yrityksen rekrytoinneista:
– On onnistuttu palkkaamaan persoonallisia alan ammattilaisia, jotka tekevät juuri tästä työpaikasta erityisen.
Oppia ikä kaikki
Kai kokee, että alalla pitkäänkin työskennellyt osaaja voi edelleen kehittää taitojaan esimerkiksi valmistustekniikoiden, ohjelmisto-osaamisen sekä asiakasrajapinnassa tarvittavien myynti-, markkinointi- ja esiintymistaitojen osalta.
– Opittavaa riittää esimerkiksi AM-tekniikan soveltuvuudessa todellisiin sarjavalmistettaviin tuotteisiin. Vaikka Mecaplanilla on oma AM-spesialistinsa, niin jokaisen mekaniikkasuunnittelijan pitäisi olla hieman paremmin hajulla asioista kuin asiakkaiden. Samoin niin sanottujen perinteisten valmistustekniikoiden osalla on aina oppimista – vaikka tuntee tekniikat hyvinkin, niin aina voidaan keksiä tai oppia tapoja tehdä asioita uudella tavalla. Myös ohjelmistot muuttuvat hieman koko ajan ja eri asiakkaat käyttävät erilaisia 3D-ohjelmistoja, PDM-järjestelmiä ja niin edelleen. Tietysti myynnin, markkinoinnin ja esiintymisen taitoja on tässä työssä myös hyvä ylläpitää ja kehittää. Mecaplanin kaltaisessa yrityksessä työskentelevän asiantuntijan pitää osata paitsi suunnitella ratkaisuja, niin myös myydä ideansa asiakkaille. Asiakasrajapinnassa työskentelevä suunnittelija saattaa kohdata tilanteita, joissa asiakkaan ennakko-odotukset ratkaisulle on jotain suurempaa kuin mitä se todellisuudessa vaatii. Silloin kun paras ratkaisu onkin yksinkertaisempi kuin mitä asiakas on odottanut, niin asiantuntijasta on löydyttävä hitusen myyntimiestä, jotta asiakas saadaan innostumaan yksinkertaisemmasta ratkaisusta. Joskus olen sanonutkin, että tämä alihankintasuunnittelijan työ on 40% teknistä osaamista ja 60% myyntiä.
Perusasioiden kertaustakin on aika ajoin tarpeellista. Mekaniikkasuunnittelija saattaa keskittyä pitkiksikin ajoiksi johonkin kapeaan osa-alueeseen, jolloin joitain perusasioita ei hetkeen tarvitse. Tällaisen rupeaman jälkeen on hyvä kerrata esimerkiksi teknisen laskennan perusasiat tai esimerkiksi erilaisten materiaalien ominaisuudet.
Lue myös muut 20-v. juhlavuoden työntekijätarinat:
Haluaisitko mukaan Mecaplanin tiimiin? Tule tekemään merkityksellistä työtä – kehitämme tuotteita ja teknologioita, joilla parannetaan elämänlaatua. Katso urasivuiltamme millaisia osaajia haemme tällä hetkellä tai jätä avoin hakemus.