Kiinnostaisiko kilpailuedun saavuttaminen markkinoilla tuotteen kustannuksia alentamalla? Jos vastasit kyllä, niin blogisarjamme kustannusalennus ja uudelleensuunnittelu kertoo sinulle miten se on mahdollista saavuttaa.
Vallitseva korona tilanne on vaikeuttanut materiaalien ja erilaisten komponenttien saatavuutta, jolloin tuotteiden valmistajien on täytynyt enenevissä määrin alkaa miettimään korvaavien materiaalien ja komponenttien käyttöä valmistuksessaan. Mecaplan auttaa valmistavia yrityksiä löytämään korvaavia ja mahdollisesti edullisempia komponentteja vaikeasti saatavien tilalle tai niiden rinnalle, sekä tarjoaa myös tuotteen uudelleensuunnittelupalvelua.
Tiedätkö, että tuotteen kustannusrakenne voidaan pilkkoa osiin? Näitä kustannuksia tuovia osia ovat esimerkiksi itse tuotteen materiaali, tuotteen eri osat ja osien valmistus, osien kokoonpano ja valitut kiinnitysmenetelmät, osien pintakäsittely sekä osiin ja tuotteisiin liittyvät pakkaus-, varastointi- ja kuljetusratkaisut. Edellä mainittuja tuotteeseen kustannuksia tuovia osia käsitellään tämän vuoden aikana blogisarjassa. Toukokuussa julkaistussa blogisarjan ensimmäisessä osassa pureuduttiin siihen, miten materiaali vaikuttaa kustannuksiin. Kesäkuussa julkaistussa toisessa osassa taas tutustuimme siihen, miten osat ja niiden valmistustavat vaikuttavat tuotteen kustannuksiin. Nyt on vuorossa sarjan kolmas osa ja se kertoo miten kokoonpano ja kiinnitysmenetelmät vaikuttavat tuotteen kustannuksiin. Lue lisää alta.
Kokoonpano ja kiinnitysmenetelmät kulkevat usein käsikädessä. Kiinnitysmenetelmillä on vaikutus tuotteen läpimenoaikaan kokoonpanossa ja niillä voidaan vaikuttaa osien kustannuksiin. Esimerkkinä vaikutuksesta osien kustannuksiin on itsekierteittävän ruuvin käyttö. Tällöin osiin ei tarvitse tehdä erikseen tarvittavia kierteitä tai käyttää kierreinserttejä. Itsekierteittävien ruuvien osalta pitää muistaa mitä materiaalia käytetään, sillä niiden käyttö ei sovi kaikille materiaaleille.
Kiinnitysmenetelmien automatisoinnilla saadaan myös laskettua kokoonpanon kustannuksia. Automatisoinnilla pyritään vähentämään läpimenoaikaa. Automatisoinnin yhteydessä on hyvä vertailla erilaisten kiinnitysmenetelmien toimivuutta – esimerkiksi niittien, kierreniittien ja ruuvien käyttämistä. Lisäksi aineettoman niittauksen käytöllä (toksaus) voidaan saada kustannusalennusta kokoonpanovaiheessa.
Esimerkki asiakkaamme saavuttamasta kustannussäästöstä
kokoonpanomenetelmää muuttamalla:
Asiakasesimerkki
-25%
Tuote:
Sähkökaappi, joka aikaisemmin valmistettiin hitsaamalla.
Projekti:
Hitsauskokoonpano vaihdettiin ruuveilla ja niiteillä koottavaan kaappiin. Tällaisessa tapauksessa joudutaan tekemään osien uudelleen suunnittelua juuri ruuvien ja niittien käytön myötä. Kyseessä oli 3 erilaista kaappia, joiden rakenteita uudelleen suunnittelulla voitiin myös harmonisoida.
Hyöty:
Tuloksena oli 25 % kustannussäästöt, osien määrää saatiin vähennettyä, kokoonpanoa nopeutettua sekä parannettua toiminnallista sekä visuaalista laatua. Lisäksi saavutettiin pienemmät varastointi kustannukset ja lyhyempi läpimenoaika tuotteelle.
Blogin kirjoittaja on vanhempi mekaniikkasuunnittelija, Juha Viljasalo, jolla on parinkymmenen vuoden kokemus tuotteiden uudelleen suunnittelusta ja kustannusten alentamisesta tuotteissa.